Správná péče o vlasy: Starejte se o ně v souladu s jejich typem!

Docílit správné péče o vlasy, zvlášť, pokud za sebou nemáme kadeřnickou školu, je občas trochu oříšek. A to vůbec nemluvíme o situaci, kdy řešíte řídké vlasy nebo masivnější vypadávání vlasů po nemoci, kdy potřebují trochu jinou péči. Staňte se profíkem ještě dnes a zjistěte, jak se o svůj typ vlasů od této chvíle starat na jedničku s hvězdičkou!

Všechny jsme se narodily s odlišným typem vlasů. Proto to, co funguje v péči vaší nejlepší kamarádce, nemusí vyhovovat vám. A zase naopak. Také ale můžete řešit nežádoucí elektrizaci vlasů, které jsou kvůli ní neposedné a neupravené. 

Možná ale nevíte, že řada problémů, včetně častého maštění nebo poškození konečků, může souviset s tím, že se o vlasy nestaráte v souladu s jejich typem. Nedochází tedy k pravidelnému naplňování jejich potřeb. A následkem toho pak chtějí méně spolupracovat.

Dá se s tím něco dělat? Rozhodně! Stačí poznat, jaké potřeby vaše vlasy mají a jak s nimi od této chvíle správně zacházet.

Péče o rovné vlasy

péče o rovné vlasy

Nemusí to být pravidlem, ale tento bod obvykle zahrnuje zásady péče o jemné vlasy, které mají tendenci hůře snášet hutnější vlasové přípravky a mohou mít i větší sklony k maštění a ztrátě objemu. Rovné a jemné vlasy nemusí mít žádné přirozené vlny a jejich majitelky často bojují s nadměrným maštěním, které se snáze dostává i do délek. Proto se u nich častěji setkáváme s každodenním mytím.

Právě pro tyto vlasy jsou vhodné kosmetické přípravky, které olej neobsahují. Proto se vyvarujte olejovým sérům a těžkým olejovým vlasovým maskám. Mnohem lepší pro vás budou spreje pro vytvoření textury a suché šampony. Aby navíc vlasy zbytečně netrpěly, zkuste se vzdát jejich každodenního mytí.

Výhodou však je, že tomuto typu vlasů bude perfektně vyhovovat řada populárních střihů vlasů, ke kterým patří také mimořádně oblíbený Pixie účes.

Péče o vlnité vlasy

Vlnité vlasy mají viditelné vlny, ale ještě nedosahují rozměrů pravidelných kudrn. Vzhledem k tomu, že vlnitější vlasy bývají o něco silnější než rovné vlasy, a mohou mít dokonce větší sklony k vysušování, může být pro vás důležité používání hydratačních a na oleje bohatých vlasových přípravků, které dodají vlasům pružnost, lesk a ochranu přes další ztrátou vlhkosti.

Také se snažte ve větší míře vyvarovat častého mytí vlasů a tepelného stylingu. Pro větší definici vln pak nezapomeňte používat speciální přípravky na vlnité vlasy, které jsou dostupné jak ve formě krémů, gelů a balzámů, tak ve formě sprejů, které se dají použít i před sušení difuzérem.

Péče o kudrnaté vlasy

péče o kudrnaté vlasy

Péče o kudrnaté vlasy je rozhodně výzva, protože špatné česání je může kvůli větší suchosti fatálně poškodit. Navíc může přispět i k vizuálnímu rozvolnění vln, které rychle ztratí svůj tvar. Aby kudrnaté vlasy vypadaly ve formě, nikdy je nečesejte, když jsou ještě mokré. Vždy česání provádějte pouze za sucha.

Také pro vás nemusí být vhodné účesy, během kterých taháte vlasy směrem dozadu. Kromě toho, že vlasy mohou postupně ztrácet definici vln, také se může objevit viditelné řídnutí u linie vlasů nad čelem. A to konkrétně kvůli větší tíze vlasů. Proto se snažte nošení culíků a drdolů raději vyhnout a noste je jen v případě nejvyšší nutnosti.

Další tipy pro všechny typy vlasů

tipy pro péči o vlasy

Chcete podpořit růst vlasů a jejich normální vzhled? V tom případě vyzkoušejte vitamíny na vlasy, které mohou být důležité i pro vzhled pokožky a pevnost nehtů. Určitě si vybírejte takové, které obsahují větší počet látek, včetně bylinek.

Takové vitamíny se dají užívat třeba po nemoci, kdy pozorujete jejich masivnější vypadávání. Nešlápnete s nimi vedle ani v období zvýšeného stresu, který také nemá na vlasy vůbec dobrý vliv.

Dále pomáhá:

  • Mytí vlasů vlažnou vodou
  • Používání kvalitní přírodní kosmetiky bez silikonů, parabenů a sulfátů
  • Pravidelné zastřihování konečků
  • Používání správného ručníku k sušení vlasů (nejlépe by měl být z jemného mikrovlákna)

Pokud pro sebe chcete udělat ještě něco navíc, můžete používat saténový nebo hedvábný povlak na polštář, který minimalizuje poškození vlivem tření vlasů o povrch. A výhodná může být i spací čepice nebo používání protektivního účesu. Ono se to sice nezdá, ale během noci si vlasy různě přiléháme. Což na ně také nemívá zrovna dobrý dopad.

Napsat komentář